Waarderende dialogen geven leraars meer kracht 

Ingediend door YVES op

  • professionele dialoog

In haar rapport van oktober 2021 stelt de commissie Brinckman dat de Vlaamse onderwijskwaliteit enkel kan verbeteren door aandacht te schenken aan enerzijds de juiste leermogelijkheden en instructiemethoden om voldoende basiskennis te installeren, en anderzijds de bijzondere leer- en leefomstandigheden van alle leerlingen. Ze legt hiermee een grote verantwoordelijkheid bij de leerkrachten, als spil in het radarwerk tussen leerlingen, ouders, directies en schoolbesturen. Maar waar kunnen ervaren leraars, die hun opdracht de voorbije decennia zagen uitbreiden met zorg en administratie, de energie blijven halen om dit te realiseren? En hoe kunnen startende leerkrachten al deze ballen tegelijk de lucht in houden? Ook hierover is de commissie duidelijk: zij kunnen dit alleen als ze erkenning krijgen voor hun prestaties, een waarderende omkadering en tijd en ruimte voor professionalisering. Een onontbeerlijke stap in dit proces is de bespreking van hun (persoonlijke) functioneren (advies 43). 

Op dit vlak is een belangrijke rol weggelegd voor jou als leidinggevende. Maar hoe overstijg je het formele evaluatiegesprek als vast onderdeel uit je brede takenpakket? En hoe respecteer je daarbij het evenwicht tussen beoordeling en ondersteuning, tussen de eigenheid van de leraars en hun aansluiting bij de missie en visie van jouw school? Voor de commissie ligt een deel van het antwoord bij een referentiekader voor performant leraarschap, dat je als leidinggevende kan gebruiken om het gesprek aan te gaan.

Omdat we bij Domo de Refontiro veel belang hechten aan zowel onderwijskwaliteit als werkgeluk, kunnen we dit alleen maar toejuichen. Je hoeft echter niet te wachten op het kader om je te bekwamen in het voeren van professionele, waarderende dialogen met je medewerkers.
Zo kan je bij onze collega Nancy Dedeurwaerder nu al terecht voor een workshop over de implementatie van dergelijke dialogen in de integrale kwaliteitsontwikkeling van jouw school en, in het bijzonder, in de professionele ontwikkeling van jouw lerarenteam. De inschrijvingen voor deze workshop in open aanbod zijn afgesloten, maar het is nog wel mogelijk om deze workshop als ‘in-company-groepsopleiding’ voor je school, scholengroep of scholengemeenschap te boeken.

Meer informatie over deze opleiding vind je via volgende link: https://domoderefontiro.be/onderwijs/workshop-professionele-dialogen-voeren-onderwijs  

Neem vrijblijvend contact met ons op (info@domoderefontiro.be). 

Link naar rapport commissie Brinckman: https://onderwijs.vlaanderen.be/sites/default/files/2021-10/RAPPORT-OK19%20oktober.pdf 

Contacteer Ons

Telefoon
+32 14 43 95 05
Adres
Molenstraat 31
2300 Turnhout
Alle velden zijn verplicht
Wij nemen het beschermen en respecteren van uw privacy ernstig. We gebruiken uw persoonlijke informatie om uw account te beheren en u updates te sturen over de inhoud die u heeft gedownload.
Indien u ervoor gekozen heeft onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen, danken wij u alvast van harte. Uiteraard kan u zich te allen tijde opnieuw afmelden.
Voor meer informatie over hoe wij uw privacy willen beschermen en respecteren, kunt u ons Privacybeleid raadplegen.
Door u gegevens in te geven gaat u akkoord met bovenstaand privacybeleid.