Vijf tips voor selectie en design van effectieve professionalisering voor leraren

Ingediend door YVES op

  • professionaliseringsbeleid

Kwalitatief hoogwaardig onderwijs verbetert de resultaten van leerlingen en doeltreffende professionele ontwikkeling is een cruciaal instrument om de kwaliteit van het onderwijs te ontwikkelen en de resultaten in de klas te verbeteren.

In deze bijdrage geven we vijf tips voor de selectie en het design van effectieve programma’s voor professionele ontwikkeling van leraren. Professionalisering dient goed ontworpen en geselecteerd te worden zodat de investering impactvol is.  Temeer gelet op de beperkte tijd die hiervoor beschikbaar is.

  1. Professionele ontwikkeling moet grotendeels ‘evidence-based’ zijn. De inhoud ervan is afkomstig van betrouwbare bronnen.
  2. Streef bij het ontwerp van professionele ontwikkelingsactiviteiten naar een goede mix van: kennisontwikkeling, inspelen op motivatie van leraren, ontwikkeling van lestechnieken en het verankeren van praktijk.
  3. Voer de programma's met zorg uit, rekening houdend met de specifieke context en de behoeften van de school.
  4. Verzeker je ervan dat programma’s inspelen op de behoeften van de school en dat de schoolleiding actief ondersteunt.
  5. Erken de tijdsdruk waarmee leerkrachten te maken hebben en pas de programma’s aan rekening houdend met de organisatorische realiteit van de school.

Leeractiviteiten voor leraren kunnen in vele vormen voorkomen: van traditionele in-company workshops, inspiratie keynotes, readers, stages, online leeractiviteiten, co-teaching tot leren in de context van een professionele leergemeenschap.

Bij ‘domo de refontiro’ kunnen we u helpen met expertenadvies met betrekking tot het professionaliseringsbeleid van uw school maar ook met het concrete design van leeractiviteiten of de uitvoering ervan. Contacteer ons om hierover in dialoog te gaan.


Wil je specifiek verdiepen rond het uittekenen van een effectief professionaliseringsbeleid volg dan onze opleiding vernieuwd personeelsbeleid waar het thema "professionalisering" sterk aan bod komt.

Contacteer Ons

Telefoon
+32 14 43 95 05
Adres
Molenstraat 31
2300 Turnhout
Alle velden zijn verplicht
Wij nemen het beschermen en respecteren van uw privacy ernstig. We gebruiken uw persoonlijke informatie om uw account te beheren en u updates te sturen over de inhoud die u heeft gedownload.
Indien u ervoor gekozen heeft onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen, danken wij u alvast van harte. Uiteraard kan u zich te allen tijde opnieuw afmelden.
Voor meer informatie over hoe wij uw privacy willen beschermen en respecteren, kunt u ons Privacybeleid raadplegen.
Door u gegevens in te geven gaat u akkoord met bovenstaand privacybeleid.