Wat doet digitale voeding met ons?

Ingediend door YVES op

Zijn we er ons van bewust dat de meesten onder ons dagelijks een copieuze digitale maaltijd verslinden?

Naarmate we steeds meer van ons dagelijkse leven online leiden - we maken gebruik van virtuele locaties, we mengen ons in digitale gemeenschappen en zoeken naar apps gebaseerd op gezelschap - vervaagt echter de grens tussen digitale identiteit en ons fysieke mens-zijn.

Maar wat is nu de voedingswaarde van al deze digitale inhoud?

Apps zoals ‘moodrise’ trachten al bewust om diverse gemoedstoestanden te beïnvloeden met bv. video’s, geluidsfragmenten en specifieke content en daardoor het persoonlijke welzijn te verhogen.  Ze beogen impact op ondermeer het geluksgevoel, rust, energie, focus, motivatie, verbinding, sterkte en verbeelding. 

De gemoedstoestand wordt gekoppeld aan chemische processen in onze hersenen en hoe die te kunnen beïnvloeden: serotonine, endorfine, testosteron, dopamine, oxytocine, … 

De digitale therapeut of digitale voedingsdeskundige is dus nu ook een feit … 

Met dit groeiende inzicht dat de inhoud die we online consumeren ons op dezelfde manier kan voeden of uitputten als het voedsel dat we fysiek verorberen, wordt dus technologie vanaf nu ook ingezet om de inhoud van platformen gezonder en minder toxisch te maken.

Apps zoals ‘moodrise’ geven aan te werken met inzichten vanuit peer-reviewed wetenschappelijke literatuur om zo de bevolking mentaal gezonder te houden.  Meer onderzoek lijkt ons sowieso nodig om te achterhalen wat deze vorm van beïnvloeding effectief doet met ons als mens.

Contacteer Ons

Telefoon
+32 14 43 95 05
Adres
Molenstraat 31
2300 Turnhout
Alle velden zijn verplicht
Wij nemen het beschermen en respecteren van uw privacy ernstig. We gebruiken uw persoonlijke informatie om uw account te beheren en u updates te sturen over de inhoud die u heeft gedownload.
Indien u ervoor gekozen heeft onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen, danken wij u alvast van harte. Uiteraard kan u zich te allen tijde opnieuw afmelden.
Voor meer informatie over hoe wij uw privacy willen beschermen en respecteren, kunt u ons Privacybeleid raadplegen.
Door u gegevens in te geven gaat u akkoord met bovenstaand privacybeleid.