Transparantie, duurzaamheid en menselijke waardigheid: de ECG-aanpak

Ingediend door Jordy op

Creëer duurzame en verantwoorde praktijken en maak ze zichtbaar

 • Domo de refontiro - Duurzaamheid

In een wereld waar duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid steeds belangrijker worden, is het cruciaal voor organisaties om een alomvattend beeld te hebben van hun impact op de samenleving.

De ECG-matrix (Economy For The Common Good – matrix) biedt hiervoor een gestructureerd kader. Het stelt organisaties in staat om hun prestaties te evalueren aan de hand van fundamentele waarden met aandacht voor diverse stakeholders.

Waarom de ECG-Matrix?

De ECG-matrix biedt organisaties de mogelijkheid om hun prestaties te meten en te verbeteren op basis van vier kernwaarden:

 • menselijke waardigheid;
 • solidariteit & sociale rechtvaardigheid;
 • ecologische duurzaamheid;
 • transparantie & medezeggenschap.

Door deze waarden als leidraad te nemen, kunnen organisaties hun impact op zowel mensen als de planeet beoordelen en streven naar een meer inclusieve en duurzame toekomst.

Hoe werkt de ECG-Matrix?

De ECG-matrix werkt door middel van rapportage, zelfevaluatie en reflectie. Organisaties rapporteren hun prestaties aan de hand van indicatoren die zijn afgeleid van de vier kernwaarden. Vervolgens evalueren ze hun eigen prestaties en reflecteren ze op mogelijke verbeteringen.

Voor wie is het?

De ECG-matrix is geschikt voor een breed scala aan organisaties waaronder bedrijven, openbare instellingen, verenigingen, NGO's, regio's en gemeenten en zelfs particulieren. Het is een flexibel instrument dat kan worden aangepast aan verschillende contexten en behoeften.

Wat komt er uit de analyse?

Je kan verschillende aspecten van je bedrijfsvoering analyseren zoals: 

 • risico's in de aankoopketen; 
 • strategieën voor het verminderen van de ecologische voetafdruk;
 • transparante prijsstelling;
 • ethische financiële partnerschappen;
 • betrokkenheid van gebruikers;
 • samenwerking tussen organisaties;
 • diversiteit in managementlagen;
 • balans tussen werk en privé;
 • autonoom besluitvormingsproces;
 • het gebruik van bedrijfswagens;

Onze ervaring met de ECG-Matrix

We hebben met domo de refontiro zelf een ECG-analyse gemaakt en het leverde ons interessante inzichten op. Zo blijkt dat het DNA van onze bedrijfsvoering ook concreet weerspiegeld wordt in de scherpe keuzes die we op het vlak van duurzaamheid en transparantie maken. Het gaat dan in concreto bijvoorbeeld om de voorkeurkeuze om via openbaar vervoer ons te verplaatsen, de keuze om voor lokale leveranciers te kiezen, de keuze om loopbanen en ontwikkeling van onze collega’s bespreekbaar te maken. Het proces heeft ons geholpen om in ons team verder in dialoog te gaan en te concretiseren wat we onder die keuzes verstaan en waar we het verschil willen maken.  Een concreet actiepunt voor onze bedrijfsvoering was om nog een beperkt aantal leveranciers in te ruilen voor meer duurzame alternatieven.  Voor ons was het proces net zo belangrijk als het eindresultaat, omdat het ons in staat stelde om onze werking kritisch te evalueren en te verbeteren. 

De ECG-matrix biedt een waardevol perspectief op duurzaamheid vanuit het oogpunt van de samenleving en dat is een benadering die we bijzonder waarderen. Duurzaamheid gaat verder dan alleen natuur, ook een eerlijke benadering van klanten en een duurzaam personeelsbeleid maken hier een belangrijk deel van uit. 

Het reflectiekader is prima bruikbaar zowel in profit-organisaties, lokale besturen als in onderwijsinstellingen.

Wil je meer weten over hoe je duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid in je organisatie bespreekbaar én zichtbaar kan maken? Neem dan gerust contact met ons op.

🌍💼📊 #duurzaamheid #socialeverantwoordelijkheid #transparantie #ECG

Contacteer Ons

Telefoon
+32 14 43 95 05
Adres
Molenstraat 31
2300 Turnhout
Alle velden zijn verplicht
Wij nemen het beschermen en respecteren van uw privacy ernstig. We gebruiken uw persoonlijke informatie om uw account te beheren en u updates te sturen over de inhoud die u heeft gedownload.
Indien u ervoor gekozen heeft onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen, danken wij u alvast van harte. Uiteraard kan u zich te allen tijde opnieuw afmelden.
Voor meer informatie over hoe wij uw privacy willen beschermen en respecteren, kunt u ons Privacybeleid raadplegen.
Door u gegevens in te geven gaat u akkoord met bovenstaand privacybeleid.