Ontdek ONZE ALLERNIEUWSTE TOOL... SkillsNavigator kwaliteitsvolle digitale didactiek!

Submitted by YVES on wo, 11/18/2020 - 10:34

Hoever sta jij als leraar in de ontwikkeling van je digitale didactiek skills?

Digitale didactiek

Een kwaliteitsvolle digitale didactiek neerzetten als leraar is niet vanzelfsprekend.  Uiteraard zijn we als leraren sterk didactisch geschoold en dit zowel via onze gevolgde lerarenopleiding als via onze rijke onderwijskundige ervaring en praktijk.  Maar hoe brengen we nu krachtig, verrukkelijk én kwaliteitsvol onderwijs in de praktijk in een onlinewereld?  En welke specifieke vaardigheden moeten we daarvoor dan ontwikkelen?

Pieter Sprangers, hoofdonderwijsdesigner van domo de refontiro, ontwikkelde hiervoor de ‘SkillsNavigator kwaliteitsvolle digitale didactiek’.  Zijn vertrekpunt voor de SkillsNavigator zijn inzichten vanuit wetenschappelijk onderzoek over de dimensies die ertoe doen binnen de context van de - als het ware - traditionele “live” didactiek.  Pieter bracht ze in kaart en vertaalde ze naar de onlinewereld.   

Individuele leraren kunnen zichzelf - met betrekking tot hun vaardigheidsniveau binnen de context van een traditionele didactiek - inschatten via het inkleuren van de suggestietaartjes die zich bevinden in de buitenste schil:

Één taartspie

“Ik heb er al over gehoord, maar heb er geen kennis over en ben er niet vaardig in”

Twee taartspieën

“Ik heb er een basiskennis over en heb er een eerste ervaring mee om het in mijn onderwijspraktijk te realiseren”

Drie taartspieën

“Ik heb er een grondige kennis over en ben behoorlijk vaardig om het in mijn onderwijspraktijk te realiseren”

Vier taartspieën

“Ik heb er een expertenkennis over en anderen consulteren mij hierover om advies te vragen.”

Bovendien kunnen leraren ook hun skills om een kwaliteitsvolle digitale didactiek in hun onderwijspraktijk te realiseren, inschatten door het kritisch invullen van de binnenste schil via dezelfde werkwijze zoals hierboven omschreven.

Op basis van deze zelfinschatting kan je als leraar zeer gefocust professionaliseren. 

Maar de SkillsNavigator is ook prima bruikbaar voor teacher teams om op teamniveau het huidige vaardigheidsniveau in te schatten en specifieke professionaliseringsactiviteiten in kaart te brengen die nodig zijn naar de toekomst toe.

Voor schoolleiders is de SkillsNavigator een prima instrument om ter beschikking te stellen aan individuele leraren en teacher teams, om een gefocuste professionaliseringsaanpak rond digitalisering te bewerkstelligen en meer specifiek om digitale didactiek in de praktijk te brengen.

Benieuwd naar de SkillsNavigator?   Download 'm hier  

Onze ‘domo de refontiro’ onderwijsdesigners kunnen je helpen met een aangepaste professionaliseringsaanpak.  Contacteer ons gerust

Contacteer Ons

Telefoon
+32 14 43 95 05
Adres
Molenstraat 31
2300 Turnhout
Alle velden zijn verplicht
Wij nemen het beschermen en respecteren van uw privacy ernstig. We gebruiken uw persoonlijke informatie om uw account te beheren en u updates te sturen over de inhoud die u heeft gedownload.
Indien u ervoor gekozen heeft onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen, danken wij u alvast van harte. Uiteraard kan u zich te allen tijde opnieuw afmelden.
Voor meer informatie over hoe wij uw privacy willen beschermen en respecteren, kunt u ons Privacybeleid raadplegen.
Door u gegevens in te geven gaat u akkoord met bovenstaand privacybeleid.