Falen is niet fataal!

Ingediend door dylan op

Falen is niet fataal maar… succes is anderzijds niet finaal.

  • Foto

Als rust- en meerwaardezoeker breng ik graag en op regelmatige basis een deel van mijn tijd op het Zweedse platteland door.  Het laadt de batterijen op en vormt de ideale voedingsbodem voor het uitwerken van nieuwe processen en inzichten.  Zo viel het me bij mijn laatste bezoek op dat heel wat mensen leven in - wat John Kenneth Galbraith placht te noemen – een ‘cultuur van tevredenheid’, zoals trouwens het geval is op meerdere plaatsen in de wereld.  Een grote eeuwenoude staalfabriek levert al van in het begin van de 17de eeuw welvaart aan een ganse regio en het ‘succes’ van de regio is er in grote mate van afhankelijk.  Dit maakt de regio broos en gevoelig voor economische schokgolven en daar weten een aantal omliggende gemeenten op het verbluffend mooie Zweedse platteland alles over.  Meerdere van deze gemeenten zijn immers in tussentijd verworden tot verlaten ‘spook’-dorpen door de teloorgang van hun dominante industriële sectoren en sites, wat vaak zelfs verengd kan worden tot de teloorgang van één grote industriële speler, waar de meeste inwoners van de regio tewerkgesteld werden. 

't Kan verkeren was de lijfspreuk van Bredero, maar dat wil nog niet zeggen dat we gedoemd zijn om machteloos vanop de zijlijn toe te kijken. We kunnen en mogen met andere woorden niet ‘op onze lauweren rusten’ tot het kalf verdronken is. We kunnen beter proactief aan de slag gaan en volop experimenteren om alternatieve “succesverhalen” te ontwikkelen, om te innoveren en dit in een boeiende en steeds veranderende samenleving.

Falen is niet het tegenovergestelde van succes. Heel wat veelbelovende innovaties faalden en brachten niet de waarde die voorspeld werd; denken we bijvoorbeeld maar aan lego fiber optics en twitter peek. Anderzijds kunnen experimenten ook leiden tot onbedoelde innovaties zoals onder anderen de bekende voorbeelden van de post-it en pacemaker.

Falen en fouten maken zijn wezenlijk voor een organisatiecultuur waarin leren en innovatie centraal staat. Helaas worden fouten vaak gepenaliseerd wat leidt tot risico-averse medewerkers. Vanuit breinonderzoek leren we bijkomend dat ‘fouten maken’ ons slimmer maakt.

Hoe kan je er concreet mee aan de slag?

  1. Leer uit elk falen: organiseer een leermoment om gezamenlijk inzichten te verwerven;
  2. Deel de geleerde lessen;
  3. Herbekijk de patronen binnen je organisatie met betrekking tot falen: hoe gaan we nu om met falen in onze organisatie?
  4. Beloon experimenten: zo heeft TATA de ‘dare to try award’ en installeerde de NASA de ‘lean forward, fail smart’ award.

Innovatief zijn betekent experimenteren en daarmee houd je rekening met de mogelijkheid dat dingen niet verlopen zoals gepland. Welke mislukking ga jij vieren binnen je organisatie?

Hoe ga jij nu aan de slag met een gewenste cultuurtransitie naar een innovatieve en lerende organisatie?  Hoe stimuleer jij experimenten? Domo de refontiro heeft een aantoonbare expertise in de begeleiding van cultuurtransities en we gaan hierover graag met je in dialoog! Contacteer ons via info@domoderefontiro.be

Contacteer Ons

Telefoon
+32 14 43 95 05
Adres
Molenstraat 31
2300 Turnhout
Alle velden zijn verplicht
Wij nemen het beschermen en respecteren van uw privacy ernstig. We gebruiken uw persoonlijke informatie om uw account te beheren en u updates te sturen over de inhoud die u heeft gedownload.
Indien u ervoor gekozen heeft onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen, danken wij u alvast van harte. Uiteraard kan u zich te allen tijde opnieuw afmelden.
Voor meer informatie over hoe wij uw privacy willen beschermen en respecteren, kunt u ons Privacybeleid raadplegen.
Door u gegevens in te geven gaat u akkoord met bovenstaand privacybeleid.