Drie scholen worden Pyxiscollege: “Meer dan een nieuwe naam en een nieuw logo”

Ingediend door YVES op

Een middenschool, een technisch instituut en een college samensmelten tot één middelbare school. Die stevige klus klaarde het Pyxiscollege in Lanaken. Pedagogisch directeuren Frank Deen en Sven Van Vlierden vertellen over het proces en de cruciale rol van Domo de Refontiro.

  • Pyxiscollege domo de refontiro

TEKST: Wouter Adriaensen

De Sint-Vincentiusmiddenschool, het Technisch Instituut Sparrendal en het Heilig-Hartcollege waren drie scholen uit Lanaken met elk een duidelijke eigen identiteit. “De middenschool bood de eerste twee jaren van het middelbaar aan, Sparrendal TSO en BSO en het Heilig Hart ASO”, vertelt Frank Deen, pedagogisch directeur van de campus Bessemerstraat. “Die strikte opdeling zorgde echter voor hokjesdenken en vooroordelen.” “We botsten dan ook op onze grenzen wat de oriëntatie van leerlingen betrof”, vult Sven Van Vlierden, pedagogisch directeur van de campus Stationsstraat, aan. “Zij kozen voor een gebouw, niet op basis van hun talenten en interesses. De drie relatief kleine scholen deden bovendien vaak drie keer hetzelfde werk. Die middelen konden dus efficiënter ingezet worden.”

In het schooljaar 2017-2018 werd Domo de Refontiro betrokken bij de samensmelting van de drie scholen. Zij begeleidden onder meer resonantiesessies en workshops waarin de medewerkers hun bezorgdheden deelden maar ook kans ontdekten. “We hadden snel door dat we niet gewoon de drie scholen en culturen met elkaar konden mixen en daar een nieuwe naam en een nieuw logo op plakken”, stelde Frank vast. “Het was zaak om goed op elkaar af te stemmen. Daarvoor hadden we externe begeleiding nodig.” “Het voordeel van zo’n neutrale partner is de nieuwe bril en de schone lei die zij kunnen bieden”, vindt Sven.

 

Gedragen onderwijsconcept

Het Pyxiscollege is een van de eerste Vlaamse scholen met een uitgewerkt onderwijsconcept. “De visie van een school zegt vaak iets over de samenleving of over kennis maar niet over het onderwijs zelf”, legt Sven uit. “In het Pyxiscollege leren leerlingen bijvoorbeeld niet alleen uit handboeken maar ook door buiten de klas te gaan. Op aanraden van - en onder begeleiding van - Domo de Refontiro betrokken we voor dat onderwijsconcept systematisch alle stakeholders: de raad van bestuur, leerkrachten, leerlingen, ouders, zelfs de lokale gemeenschap. Op basis daarvan stelden we een breed gedragen onderwijsconcept op. Zonder Domo zou dat minder onderbouwd geweest zijn.” “Zij hebben de nodige expertise en methodieken in huis”, zegt Frank. “Daarmee hebben ze het ons makkelijker gemaakt.”

Ondanks het brede draagvlak duurde het toch enige tijd voor iedereen mee was in de nieuwe richting van de drie scholen. Begrijpelijk, vindt Frank. “Verandering haalt de vaste grond onder je voeten weg. De oplossing? We zijn met iedereen rond tafel gaan zitten, hebben geluisterd en hun bezorgdheden meegenomen. Dankzij het inspraaktraject gebeurde alles gefaseerd en geleidelijk. In onze toekomstige werking willen we die inspraak ook systematisch blijven inbouwen.”

 

Sterrenjagers

De naam van de nieuwe school heeft een symbolische betekenis, legt Frank uit. “Pyxis is de Latijnse naam voor het sterrenbeeld Kompas, dat bestaat uit drie sterren op één lijn. Onze school wil richting geven aan jongeren, hen leren door het leven te navigeren. We noemen onze leerlingen sterren en onze leerkrachten sterrenjagers. Pyxis is ook de naam van het doosje waarin hosties bewaard worden, we zijn immers een katholieke dialoogschool. De term ‘college’ straalt kwaliteit en degelijkheid uit.”

Binnenkort bestaat het gloednieuwe Pyxiscollege één jaar. “Alle collega’s werken samen, vooroordelen smelten als sneeuw voor de zon en men staat achter onze principes”, stelt Sven tevreden vast. “Op 1 september 2025 of 2026 hopen we het schooljaar te starten met alle leerlingen samen in één gebouw aan de Stationsstraat.” “Het traject dat we dan samen met Domo de Refontiro zullen afgelegd hebben, zal ons enorm geholpen hebben om al veel problemen op voorhand aan te pakken en andere te voorkomen”, besluit Frank.

Pyxiscollege

 

Contacteer Ons

Telefoon
+32 14 43 95 05
Adres
Molenstraat 31
2300 Turnhout
Alle velden zijn verplicht
Wij nemen het beschermen en respecteren van uw privacy ernstig. We gebruiken uw persoonlijke informatie om uw account te beheren en u updates te sturen over de inhoud die u heeft gedownload.
Indien u ervoor gekozen heeft onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen, danken wij u alvast van harte. Uiteraard kan u zich te allen tijde opnieuw afmelden.
Voor meer informatie over hoe wij uw privacy willen beschermen en respecteren, kunt u ons Privacybeleid raadplegen.
Door u gegevens in te geven gaat u akkoord met bovenstaand privacybeleid.