De link tussen teamleren en effectief teamwerk

Ingediend door YVES op

Decuyper, Dochy en Van den Bossche beschrijven in hun artikel “TEAMLEREN: De sleutel voor effectief teamwerk” tien bouwstenen voor effectief leren in teams en betogen dat teamleren dé sleutel is tot effectief teamwerk.

Ze benadrukken bijkomend ook de valkuilen die teams kunnen tegenkomen, zoals bijvoorbeeld groepsdenken, conflictescalatie, freeriding en dominantie. Het artikel biedt vervolgens strategieën om deze valkuilen te vermijden en effectief samen te werken. 

De tien cruciale bouwstenen die worden beschreven, zijn de volgende:

  1. Gedeelde visie: Een gedeelde visie is belangrijk om een gemeenschappelijk doel te hebben en om te weten waar het team naartoe werkt.
  2. Vertrouwen: Vertrouwen is essentieel voor open communicatie en het nemen van risico's in het team.
  3. Open communicatie: Open communicatie is nodig om ideeën te delen, feedback te geven en problemen op te lossen.
  4. Constructief conflict: Constructief conflict kan leiden tot betere beslissingen en innovatieve oplossingen, zolang het maar op een respectvolle manier wordt aangepakt.
  5. Individuele verantwoordelijkheid: Elk teamlid moet verantwoordelijkheid opnemen voor zijn/haar eigen bijdrage binnen het team en binnen de taakstelling.
  6. Dynamica: Teams moeten zich bewust zijn van de verschillende stadia van teamontwikkeling en hoe hiermee concreet om te gaan.
  7. Teamleiderschap: Leiderschap is belangrijk om het team te begeleiden en te ondersteunen bij het bereiken van de doelen.
  8. Duidelijke doelen en rollen: Duidelijke doelen en rollen zijn nodig om te weten wat er van elk teamlid wordt verwacht en om de taak effectief uit te voeren.
  9. Continue evaluatie en feedback: Teams moeten regelmatig evalueren en feedback geven om te blijven leren en verbeteren.
  10. Systeemdenken: Systeemdenken is nodig om te begrijpen hoe alles in het team en de omgeving met elkaar samenhangt en om op lange termijn succesvol te zijn.

De auteurs concluderen dat teamleren en effectief teamwerk nauw met elkaar verbonden zijn en dat het belangrijk is om te blijven leren en groeien op het gebied van teamwerk.

Wil je ondersteuning met betrekking tot teamontwikkeling, teamleiderschap, psychologische veiligheid in teams, conflicthantering in teams, professionele leergemeenschappen? Bij domo de refontiro hebben we een jarenlange aantoonbare expertise binnen deze thema’s en mag je rekenen op een impactvolle begeleiding. Contacteer ons.

Contacteer Ons

Telefoon
+32 14 43 95 05
Adres
Molenstraat 31
2300 Turnhout
Alle velden zijn verplicht
Wij nemen het beschermen en respecteren van uw privacy ernstig. We gebruiken uw persoonlijke informatie om uw account te beheren en u updates te sturen over de inhoud die u heeft gedownload.
Indien u ervoor gekozen heeft onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen, danken wij u alvast van harte. Uiteraard kan u zich te allen tijde opnieuw afmelden.
Voor meer informatie over hoe wij uw privacy willen beschermen en respecteren, kunt u ons Privacybeleid raadplegen.
Door u gegevens in te geven gaat u akkoord met bovenstaand privacybeleid.