De ‘dienende’ rol van schoolinfrastructuur

Ingediend door YVES op

Ga tijdig cocreatief met ons aan de slag als je bouwplannen hebt …

Hebben jullie als school/scholengroep bouw- of verbouwingsplannen?  Hoe zorg je er dan voor dat de toekomstige schoolinfrastructuur dienend is aan de gemaakte keuzes op pedagogisch/didactisch vlak, op vlak van zorg en ondersteunende dienstverlening naar leerlingen, ouders, medewerkers en lokale gemeenschap toe?

Hoe moet het schoolgebouw of de schoolcampus met andere woorden inhoudelijk worden vormgegeven om het gekozen onderwijsconcept (eventueel aangevuld door een aangepast schoolconcept) te kunnen realiseren en op een professionele wijze te kunnen beleven?  

Hoe zorg je ervoor dat je nieuwe gebouw ten dienste staat van de waarde die je effectief wil leveren de volgende jaren? Hoe kan je nieuwe gebouw een prachtige maar ook functionele thuishaven worden waar alle ambities van je toekomstproject voor de school mogelijk worden?

Alles start bij de visie op leren die je als school hebt. In onze begeleidingspraktijk ondersteunden we de afgelopen jaren tientallen scholen/scholengroepen en scholengemeenschappen bij het krachtig formuleren van hun toekomstgerichte visie op leren en de ontwikkeling van een aangepast onderwijsconcept[1].  Dimensies zoals DNA, waarden, uitgangspunten en (onderwijskundige) principes, de gemeenschappelijke droom en de diepere betekenis worden in zo’n traject cocreatief bepaald en scherp gesteld: wat willen wij als school met deze jonge mensen bereiken?  Hoe zorgen wij voor het welzijn en welbevinden van onze leerlingen én onze medewerkers?  Waar staan wij juist voor? Welke onderwijskundige ambitie willen wij verwerkelijken? Hoe willen wij als leerlingen én medewerkers leren, leven en samen school maken?

De volgende stap is dat we alle elementen uit voorgaande oefeningen, tezamen met het onderwijsconcept (eventueel aangevuld met een schoolconcept) ruimtelijk vertalen als input voor de projectdefinitie van een nieuwbouw- of verbouwingsproject.  

Tijdens meerdere workshops gaan we cocreatief aan de slag met de ruimtelijke vertaling van alle dimensies.  Welke binnen- en buitenruimtes hebben we nodig om het meest fantastische leren voor onze leerlingen mogelijk te maken? Welke ruimtes hebben we nodig om voor onze medewerkers een uitdagende, welzijnsbevorderende én lerende (team)omgeving mogelijk te maken die ook inspeelt op toekomstige HR-lijnen die we uitzetten? Hoe kunnen we onze bestaande ruimtes optimaliseren door zwerfarchitectuur in kaart te brengen? Hoe kunnen we nomadisch aan de slag? Via inspiratie, design-technieken, onderzoek, schetsen … komen we tot kenmerken en typologieën van ruimtes.  Die vormen vervolgens de basis voor een krachtige projectdefinitie.

Domo de refontiro ontwikkelde een unieke tool om met ruime betrokkenheid van stakeholders – met inbegrip van leerlingen - de vertaling van je visie, onderwijsconcept naar een ruimtelijke vertaling ervan mogelijk te maken.  

Ons divers – en vooral interdisciplinair - samengestelde team van onderwijsdesigners heeft een grondige, aantoonbare expertise in de ruimtelijke vertaling van onderwijsprincipes.  Wij begeleiden alle stappen van visiebepaling over conceptbepaling tot de ruimtelijke vertaling ervan als input voor de opmaak van een projectdefinitie.  Op die manier zorg je ervoor dat adembenemende ruimtes jouw onderwijskundige ambities én die van je leerlingen mogelijk maken.

Heb jij bouwplannen? Wil je met ons daarover in dialoog gaan? Contacteer ons!


[1] Een onderwijsconcept bundelt de onderwijskundige principes die een school in de praktijk brengt om effectief en kwaliteitsvol onderwijs te realiseren. Het vormt het startpunt voor de ontwikkeling en het design van goede onderwijspraktijken die leraren individueel en in teams vormgeven en gaat naar de kern van het wezen van een school: de onderwijskundige kernpraktijk.

Lees ook ons artikel 'van pedagogisch project naar een onderwijsconcept'. 

Contacteer Ons

Telefoon
+32 14 43 95 05
Adres
Molenstraat 31
2300 Turnhout
Alle velden zijn verplicht
Wij nemen het beschermen en respecteren van uw privacy ernstig. We gebruiken uw persoonlijke informatie om uw account te beheren en u updates te sturen over de inhoud die u heeft gedownload.
Indien u ervoor gekozen heeft onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen, danken wij u alvast van harte. Uiteraard kan u zich te allen tijde opnieuw afmelden.
Voor meer informatie over hoe wij uw privacy willen beschermen en respecteren, kunt u ons Privacybeleid raadplegen.
Door u gegevens in te geven gaat u akkoord met bovenstaand privacybeleid.