Van schoollijderschap naar schoolleiderschap. Hoe als schoolleider je persoonlijk leiderschap versterken?

Veerle Scheirs - leiderschap

Een opleiding voor schoolleiders die terug meer willen leiden en floreren 

(individuele inschrijvingen afgesloten, wel nog mogelijk als ‘in-company-groepsopleiding’)

 

Waarom moet je deze opleiding nù volgen?

Vol energie en motivatie ben je enige tijd terug de uitdaging aangegaan om schoolleider te worden. Concrete ideeën en doelstellingen, een vat vol goede voornemens. De realiteit blijkt niet altijd even fraai: een propvolle agenda, vermoeidheid, een vol hoofd en daarbij nog een agenda vol todo’s. Je lijkt maar niet aan je kerntaken toe te komen en ook de tijd voor zelfzorg en je gezin keldert.

Schoolleiderschap is schoollijderschap geworden.

In het opleidingsaanbod van 2022-2023 bieden we bij domo de refontiro twee sterke workshops aan gericht op het versterken van persoonlijk leiderschap waaronder ook een groepscoaching in natuurgebied.

Van schoollijderschap naar schoolleiderschap is een krachtige en intensieve opleidingsdag die je als schoolleider zal uitdagen je persoonlijk leiderschap te versterken en te groeien als mens en schoolleider.

Voor wie is dit traject vormgegeven?

Deze opleidingsdag is bedoeld voor schoolleiders van basis, secundair, buitengewoon onderwijs, Centra voor Volwassenonderwijs,  Centra voor Basiseducatie en hoger onderwijs. Verder is de opleiding ook bedoeld voor schoolbestuurders die schoolleiders willen ondersteunen.

Waarom kiezen voor deze opleiding?

Je kiest voor voor een krachtige en intensieve opleidingsdag die je als schoolleider zal uitdagen je persoonlijk leiderschap te versterken en te groeien als mens en schoolleider.

We zetten eerst een stapje terug: wat was jouw persoonlijke motivatie om schoolleider te worden? Welke drijfveren heb je? Wat zijn jouw passies, kwaliteiten en wat wil jij bereiken? Om vervolgens stil te staan bij waarom de dagelijkse realiteit op school ervoor zorgt dat jij niet aan je doelstellingen of kerntaken lijkt te geraken. We reflecteren over het belang van het herkennen van je valkuilen en beperkende overtuigingen .

Nadat je inzicht hebt gekregen in jouw DNA als schoolleider  bouwen we verder aan de fundamenten van duurzaam en sterk persoonlijk leiderschap om je zo te triggeren terug de shift te maken van het lijden naar het leiden van de onderwijskundige kernpraktijk in je school.  Wetenschappelijk onderzoek geeft bovendien aan dat dat hét verschil maakt in je school: leiding geven aan onderwijsontwikkeling en daarover in betekenisvolle dialoog gaan met teacher teams en leraren.

Tenslotte plaatsen we ook de vitaliteit van de schoolleider centraal en onderzoeken we hoe we vitaliteit kunnen (her)winnen.

Na deze opleiding:

  • Heb jij meer inzicht in jouw persoonlijke missie en jouw missie als schoolleider;
  • Heb jij meer inzicht in wie jij bent en wat voor jou echt van tel is;
  • Heb je inzicht in jouw kernwaarden, talenten en valkuilen;
  • Heb jij meer inzicht in jouw sterktes/blinde vlekken/ zwaktes mbt jouw persoonlijk leiderschap;
  • Heb jij meer inzicht in de belemmeringen en overtuigingen die een impact hebben op je schoolleiderschap;
  • Heb je inzicht in jouw energiegevers en -vreters;
  • Heb je concrete tools en handvatten gekregen om jouw persoonlijk leiderschap te versterken met impact op de dagelijkse onderwijskundige kernpraktijk in je school en werkgeluk van je medewerkers.

Door wie zal je begeleid worden in dit traject?

Veerle Scheirs wordt gedreven door menselijke groei. In haar beleving mag leren en groeien nooit stoppen. Als systeemdenker triggert ze innovatie en levenslang leren met een warm hart voor de mens in de organisatie. Ze verlegt grenzen, daagt uit en faciliteert verandering. Veerle is schoolbestuurder en procesbegeleider binnen domo de refontiro. Ze is gecertificeerd personal en loopbaancoach. Veerle heeft een academische achtergrond en meer 11 jaar gewerkt aan de Vrije Universiteit Brussel, waar ze na het behalen van haar doctoraat werd aangesteld als professor. In 2017 maakte Veerle de overstap van de academische wereld naar het secundair onderwijs waar ze vijf jaar directeur is geweest van het Scheppersinstituut in Mechelen. Ze heeft als schoolleider op een co-creatieve wijze de transformatie naar een digitale leeromgeving vormgegeven, een proces dat als schoolvoorbeeld wordt benoemd.

 

Wat je praktisch moet weten?

Waar? 

crescendo CVO

Adres en bereikbaarheid:

Vaartdijk 86
2800 Mechelen
Crescendo CVO ligt op 5min. wandelafstand van het station van Mechelen.

Wanneer?

Vrijdag 9 december tussen 9u30 tot 16u30 

Prijs?

Je investering bedraagt 299 euro per deelnemer (inclusief BTW).