Wat is de ‘state of the tech’ in Europa?

Submitted by christel on ma, 05/06/2019 - 09:00

Atomico, een internationale onderneming voor technologie-investeringen brengt jaarlijks in samenwerking met Slush, het Finse non-profit start-up- en techevent, een belangwekkend rapport uit over de ‘staat van technologie’ in Europa. Honderden ondernemers, gamechangers en datapartners brengen hun beste inzichten samen met als doel een datadriven overzicht te bezorgen van de meest recente technologische sprong in Europa en waar we naartoe evolueren.

Wat leren we nu uit het meest recente rapport?  Allereerst: het gaat bijzonder goed met het Europese technology ecosysteem.  De Europese techsector heeft maar liefst een vier keer zo hoge jobgroei gerealiseerd in vergelijking met de algemene economie. Dat resulteert in een talentenpool van programmeurs en STEM-researchers die groter geworden is dan die van de Verenigde Staten. 
Volgens Eurostat groeit de software-industrie (in bruto toegevoegde waarde) 5 keer sneller dan de rest van de Europese economie.  Er is bovendien een sterke eensgezindheid dat Europese techondernemers een grotere impact hebben op het oplossen van grote globale uitdagingen dan Europese regeringen en dat ze dus de echte changemakers zijn voor een betere wereld …


Maar ook al is de grote meerderheid van de techcommunity het erover eens dat diversiteit een goede zaak is, toch heeft de gemeenschap een groot diversiteitsprobleem : vrouwen en minderheden zijn ondervertegenwoordigd in elke laag van het ecosysteem.

Europa barst vandaag van het techtalent.   Momenteel zijn er niet minder dan 30 verschillende hubs met elk meer dan 50.000 professionele techontwikkelaars.  De top 5 van de hubs zijn Londen, Parijs, Amsterdam, Keulen en Moskou.  Onze Europese techstart-ups zijn bovendien in zeer sterke mate afhankelijk van migranten die bereid zijn naar Europa te komen.


De overgrote meerderheid van de techfounders zijn gelukkig in Europa.  Slechts 6% van hen zou ervoor kiezen – indien ze opnieuw zouden starten – om hun onderneming in Silicon Valley op te richten. Kapitaalsinvesteringen in tech blijven in stijgende lijn gaan.  De vijf landen waar het meest geïnvesteerd is in techdevelopment zijn het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Zweden en Spanje. De grootste investeringen in 2018 gebeurden in fintech, software voor bedrijfstoepassingen, digital health en transport.

Als grootste Europese techgamechanger voor het ondernemers-ecosysteem wordt keer op keer Spotify (Zweden) genoemd.  Met hun niet aflatende focus om dingen beter en anders te doen leggen ze succesvol het vuur aan de schenen van bedrijven zoals Google, Amazon en Apple.  Ze overtuigden op een termijn van 5 jaar de muziekindustrie om hun verdienmodel disruptief te wijzigen.

Ondanks deze behoorlijke ‘goed nieuws-show’ zijn er toch enkele aandachtspunten.  Allereerst is diversiteit en inclusie een topprioriteit, niet in het minst om verborgen talent niet te verliezen. Daarnaast zijn er nog ‘onontgonnen’ technologyhubs met meer dan 50.000 techwerkers die er nog niet in slaagden op de radar van de investeerders te komen en dus te versnellen.  Dat dat wel degelijk mogelijk is bewijst Stockholm dat met een relatief beperkt aantal techwerkers de afgelopen jaren fenomenale investeringsbedragen wist aan te trekken. Het is verder hoog tijd om clichés met betrekking tot de techsector in Europa te ontkrachten: het Europese techecosysteem is erg succesvol en is snel marktaandeel aan het winnen op wereldniveau.  Tenslotte heeft Europa nood aan een competitiever ‘incentive’-beleid om talent naar Europa te halen of Europeanen die naar elders trokken terug te halen. 

Om af te sluiten een boodschap die we halen bij de CEO van Slush ‘…emphasizing the role that humanities and arts, in addition to STEM, will play in the future development of technological solutions should be done upfront if we want to gain an edge from the magnificent creative industry in Europe’.

En hoe denkt u de technologisering te omarmen in de kernstrategie van uw organisatie?  Hoe ervaart u de menselijke factor in de omgang met technologie? Ga er met ons over in dialoog!

#innovation #futureproof #weareeducationaldesigners