Wat beroert de gemiddelde Vlaamse leerkracht nu eigenlijk?

Ingediend door admin op

Waar ligt de Vlaamse leerkracht van wakker? Wat wekt frustratie op? Wat maakt leerkrachten vrolijk, waar halen ze energie uit en waar kunnen ze echt van genieten?

Domo de refontiro begeleidt al jaren (secundaire) scholen in processen van toekomstplanning (of strategische planning). Eén van de methodieken die we in deze processen steevast aan bod laten komen, zoomt in op emoties en biedt antwoorden op onder anderen deze bovenstaande vragen. Op een veilige en geleide manier, brengen we de emoties van alle medewerkers van de school in kaart, zonder hierover in discussie te gaan.

De bundeling van deze resultaten over de door ons begeleide (secundaire) scholen uit Vlaanderen en over de afgelopen jaren heen, leidt tot een aantal interessante vaststellingen:

  •      De gemiddelde Vlaamse leerkracht ligt voornamelijk wakker van werkdruk (nutteloze administratieve taken, verbeterdruk …) enerzijds én van lesinfrastructuur ( beperkte didactische mogelijkheden en te oude gebouwen/klaslokalen) anderzijds.
  •      Naast deze twee grootste ergernissen, worden volgende zaken eveneens als belemmerend en storen gepercipieerd: gebrekkige communicatie (bijvoorbeeld rond uurregeling), taalachterstand bij bepaalde leerlingen en eventueel een mogelijke kloof tussen de bovenbouw en de onderbouw binnen scholen.
  •      Vlaamse leerkrachten vinden een positieve sfeer onder collega’s en de bijhorende collegialiteit het allerbelangrijkste en halen hier voornamelijk hun energie uit. Daarnaast zijn de job-inhoud en het contact met de leerlingen gewoonlijk eveneens significante “energy-boosters”.
  •      De schoolorganisatie levert ongeveer evenveel positieve als negatieve emoties op.

 

Wil je meer te weten komen over deze krachtige en creatieve methodiek? Wil jij ook een ‘emotie-scan’ van jouw schoolorganisatie uitvoeren op een veilige manier? Wil jij ervoor zorgen dat je de positieve gevoelens uit jouw lerarenkorps kan versterken of hun frustraties verminderen? Aarzel niet langer, en contacteer ons via info@domoderefontiro.be

Contacteer Ons

Telefoon
+32 14 43 95 05
Adres
Molenstraat 31
2300 Turnhout
Alle velden zijn verplicht
Wij nemen het beschermen en respecteren van uw privacy ernstig. We gebruiken uw persoonlijke informatie om uw account te beheren en u updates te sturen over de inhoud die u heeft gedownload.
Indien u ervoor gekozen heeft onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen, danken wij u alvast van harte. Uiteraard kan u zich te allen tijde opnieuw afmelden.
Voor meer informatie over hoe wij uw privacy willen beschermen en respecteren, kunt u ons Privacybeleid raadplegen.
Door u gegevens in te geven gaat u akkoord met bovenstaand privacybeleid.