Topteam of flopteam? Hoe concreet aan de slag gaan met disfunctionerende teams?
Dit artikel, o.a. gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van A. Edmondson, het gedachtengoed van P. Lencioni en onze eigen ervaringen m.b.t. het begeleiden van teams en PLG’s, verkent de belangrijkste tekenen en dimensies van disfunctionele teams en biedt strategieën voor herstel en verbetering.
1) Gebrek aan vertrouwen en psychologische veiligheid
Vertrouwen én psychologische veiligheid vormen de basis van elk goed functionerend team. Vanuit het wetenschappelijk onderzoek van dr. Amy Edmondson weten we dat een gebrek aan vertrouwen en psychologische veiligheid leidt tot een zwijgcultuur, het niet durven stellen van kritische vragen en het niet durven toegeven van mogelijk gemaakte fouten/missers. Teamleden durven zich niet kwetsbaar op te stellen en het lerend karakter van het team is volledig zoek. Dit leidt tot een gebrek aan openheid en (wil tot) samenwerking. Om vertrouwen én psychologische veiligheid op te bouwen, is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren waar iedereen zich gehoord en gerespecteerd voelt.
2) Kunstmatige harmonie
Teamleden hebben soms de neiging om confrontaties/discussies te vermijden uit angst voor conflicten. We kennen allemaal het credo ‘spreken is zilver, zwijgen is goud’. Jammer, want deze vorm van kunstmatige harmonie resulteert in een gebrek aan opbouwende feedback en een stagnatie in de teamontwikkeling. Het is cruciaal om een cultuur te bevorderen waarin meningsverschillen op een constructieve manier worden besproken. Gaat het om een collectieve aversie voor confrontaties, of heeft het eerder te maken met onopgeloste conflicten en interne machtsspelletjes vanuit het verleden? Slagen de teamleden er om een of andere reden niet in om op een open en eerlijke wijze met elkaar te communicatie? Zet dan in op het installeren en voeren van constructieve confrontaties; creëer een cultuur waarin feedback/feedforward worden gewaardeerd en meningsverschillen constructief worden besproken.
3) Gebrek aan inzet
Wanneer teamleden zich niet betrokken voelen, geen duidelijke doelen voor ogen hebben, niet weten welke koers ze samen varen, ontbreekt het aan inzet en motivatie. Dit kan komen door een gebrek aan transparantie, visie, mede-eigenaarschap, doelgerichtheid en communicatie binnen het team. Zorg ervoor dat iedereen zich betrokken voelt bij de besluitvorming, weet waar het team voor staat en wat de te bereiken doelen zijn. Wanneer teamleden niet precies weten wat er van hen verwacht wordt of wanneer de doelen van het team niet helder zijn, kan dit leiden tot verwarring en demotivatie. Dit gebrek aan duidelijkheid kan de voortgang van projecten vertragen en de kwaliteit van het werk beïnvloeden. Zorg dat ook elk teamlid duidelijk begrijpt hoe hun werk bijdraagt aan het grotere geheel.
4) Vermijden van verantwoordelijkheid
In disfunctionerende teams nemen leden vaak geen verantwoordelijkheid op voor hun acties. Dit leidt tot gemiste deadlines en een gebrek aan mede-eigenaarschap. Het is belangrijk om duidelijke verwachtingen te stellen en teamleden aan te moedigen elkaar verantwoordelijk te houden. Het stellen van duidelijke, meetbare doelen en het definiëren van rollen en verantwoordelijkheden van elk teamlid zijn hierbij van cruciaal belang. Zorg ervoor dat alle teamleden de doelen begrijpen en weten hoe zij hun bijdrage kunnen leveren aan het behalen ervan. Freeriders (teamleden die zich niet houden aan de gemaakte afspraken) worden hierop actief aangesproken, vermits zij het welslagen en het lerend vermogen van het ganse team in gevaar brengen.
5) Laat status en ego achterwege
Wanneer teamleden meer gefocust zijn op hun eigen succes en het strelen van hun eigen ego in plaats van op het behalen van teamresultaten, lijdt de algehele teamprestatie daaronder. Het is essentieel om gezamenlijke doelen te stellen en ervoor te zorgen dat iedereen zich inzet voor het behalen van deze doelen. De focus van het team moet met andere woorden liggen op de gezamenlijk te behalen resultaten. Welke ‘producten’ moeten er liggen tegen wanneer?
Conclusie
Disfunctionele teams kunnen een grote belemmering vormen voor de voortgang en het succes van een organisatie. Het herkennen van de tekenen van disfunctionaliteit en het implementeren van effectieve herstelstrategieën zijn cruciaal voor het herstellen van de gezondheid en effectiviteit van een team.
Hiervoor ontwikkelde domo de refontiro een specifieke tool. We detecteren samen met de teamleden waar de angels zitten en gaan vervolgens met één, meerdere of alle teamleden aan de slag om de teamwerking te verbeteren en verder te professionaliseren.
Met de juiste aanpak kunnen zelfs de meest disfunctionele teams weer op het juiste pad worden gebracht, wat leidt tot een productieve en harmonieuze werkomgeving.
Geïnteresseerd in teamcoaching van disfunctionerende teams? Wil je ondersteuning met betrekking tot teamontwikkeling, teamleiderschap, psychologische veiligheid in teams, conflicthantering in teams, professionele leergemeenschappen? Bij domo de refontiro hebben we een jarenlange aantoonbare expertise binnen deze thema’s en mag je rekenen op een impactvolle begeleiding. Contacteer ons om in gesprek te gaan.
Contacteer Ons
Indien u ervoor gekozen heeft onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen, danken wij u alvast van harte. Uiteraard kan u zich te allen tijde opnieuw afmelden.
Voor meer informatie over hoe wij uw privacy willen beschermen en respecteren, kunt u ons Privacybeleid raadplegen.
Door u gegevens in te geven gaat u akkoord met bovenstaand privacybeleid.