Personal coaching als fundament van sterk schoolleiderschap

Ingediend door YVES op

Naast Pieter Sprangers is ook Veerle Scheirs al een hele tijd aan de slag binnen ons team als personal coach, maak kennis met haar verhaal en aanpak …

Maandagochtend. Klaar voor een volgende coachingsessie met één van de verschillende schoolleiders die ik ondersteun.

Er komt een bevlogen dame binnen die met fonkelende ogen vertelt over haar school. Hoe ze energie krijgt van samenwerken, luisteren naar de leerkrachten en medewerkers en samen wil bouwen aan sterk onderwijs voor alle leerlingen in een warme omgeving.  Ze vertelt hoe ze aan de slag is gegaan met input die ik haar gegeven heb tijdens een eerdere sessie en hoe ze de weerstand in haar team heeft kunnen ombuigen, net als deze bij enkele stakeholders.

Maar ik hoor ook twijfels, over hoe zij dit kan blijven volhouden aan dit tempo. Hoe de verschillende ballen in de lucht houden en zichzelf beschermen tegen energieverlies en/of burn-out?

Ik luister, stel vragen en we gaan vooral samen aan de slag om naast onderwijskundig leiderschap ook haar persoonlijk leiderschap te ondersteunen en ruimte te geven voor zelfzorg.  Schoolleiderschap heeft vele dimensies.

 

Put your oxygen mask on first, before helping others.

Personal coaching wordt vandaag (zeker in onderwijs) nog vaak geassocieerd met falen en disfunctioneren. Een reactieve ondersteuning voor schoolleiders die struikelen, fouten maken of op de vingers getikt moeten worden.

Niets is echter minder waar!

Personal coaching is immers een belangrijke stap in het preventief en doordacht voorbereiden en versterken van onderwijskundig leiderschap en beleidsvoerend vermogen. Daarnaast is het als schooldirecteur erg belangrijk om ook voor jezelf te zorgen zodat je ook voor anderen kan blijven zorgen.

Vanuit Domo de Refontiro ondersteun ik daarom vooral sterke schoolleiders die net vanuit een grote zorg voor de onderwijskwaliteit zichzelf willen uitdagen en laten ondersteunen om sterker te staan en goed gewapend om te gaan met alle uitdagingen die vandaag op ons pad komen. Directeurs die samen willen reflecteren over het eigen functioneren en/of samen een veranderings- of kwaliteitsproces onder de loep willen nemen.

 

Steeds actiegericht

Onze coachings zijn steeds actiegericht. Dit betekent dat we telkens een stap verder gaan dan opleiden of ondersteunen. We denken samen na waarna ik jou als schoolleider ook echt uitdaag om met die inzichten aan de slag te gaan.

Welke stap kan jij vandaag al zetten?

Soms vol vertrouwen en soms met een klein hartje, waarbij ik er ben als sparring-partner, maar ook als vangnet als het moeilijk loopt of als accountability-partner om je aan de slag te houden, wanneer het comfortabeler voelt om een uitweg te zoeken.

Maar we doen het vooral samen, in vertrouwen en steeds in een open dialoog.

 

Expertise op een uniek kruispunt

Binnen Domo de Refontiro beschikken we over meer dan 15 jaar ervaring in het begeleiden van scholen in complexe transformaties. Mijn eigen ervaring als schooldirecteur maakt dat ik de onderwijspraktijk en de uitdagingen van binnenuit ken. Naast een sterk onderwijskundige basis, heb ik daarnaast meer een sterke academische basis die me toelaat wetenschappelijke kaders en evidence te vertalen naar de onderwijspraktijk. Die sterke onderwijskundige kennis vul ik aan met een sterke bagage en training als personal coach met o.a. een twee gecertificeerde opleidingen. Binnen Domo de Refontiro overleggen we als personal coaches ook met mekaar om goede praktijken te bespreken en om van en met elkaar te leren.

 

Samen aan de slag?

Voel jij je aangesproken om je als schoolleider te laten ondersteunen door Veerle of Pieter, neem contact op met info@domoderefontiro.be

 

Of lees meer over onze aanpak van personal coaching

Contacteer Ons

Telefoon
+32 14 43 95 05
Adres
Molenstraat 31
2300 Turnhout
Alle velden zijn verplicht
Wij nemen het beschermen en respecteren van uw privacy ernstig. We gebruiken uw persoonlijke informatie om uw account te beheren en u updates te sturen over de inhoud die u heeft gedownload.
Indien u ervoor gekozen heeft onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen, danken wij u alvast van harte. Uiteraard kan u zich te allen tijde opnieuw afmelden.
Voor meer informatie over hoe wij uw privacy willen beschermen en respecteren, kunt u ons Privacybeleid raadplegen.
Door u gegevens in te geven gaat u akkoord met bovenstaand privacybeleid.