Ontdek wat je medewerkers, je leerlingen, je klanten… beroert!

Ingediend door christel op

  • onderwijs

De gele hesjes legden in 2019 wekenlang Parijs en heel wat andere Franse steden lam.  Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hielden half januari een omstreden actie op het Autosalon om aandacht te vragen voor de impact van auto’s op het klimaat. Nederlandse leraren sloten eind januari meer dan 4.000 scholen uit protest tegen het gevoerde onderwijsbeleid. Vlaamse jongeren willen meer diversiteit in de media, de Vlaamse Jeugdraad lanceerde daarom begin februari de campagne #KijkNaarOns. En bij het chemiebedrijf Ineos wordt al weken gestaakt omdat werknemers willen dat de directie nu eindelijk eens naar hen luistert in een arbeidsconflict.

Het zijn diverse groepen die op diverse manier actie ondernemen om gehoord te worden. Bij hun overheid, bij hun werkgever, bij de media. Want daar draait het om, gehoord worden. Anno 2020 willen burgers, werknemers, leraren, jongeren, belangengroepen… meer dan ooit betrokken worden bij beleid dat hen aanbelangt. Ze willen inspraak, letterlijk ‘hun mening inspreken’. Of ze willen meer, ze willen ook mee beslissen, in cocreatie hun toekomst mee vorm geven. Organisaties weten hier niet altijd raad mee, aarzelen om in dialoog te gaan waardoor weerstand kan toenemen, acties mogelijk verharden en zelfs uit de hand lopen… Het is daarom uiteraard veel beter preventief in dialoog te gaan dan achter de feiten aan te hollen en brokken te moeten lijmen.

Hoever ga je in inspraak geven? Hoe communiceer je helder over wat er wel en niet kan? Hoe ga je om met weerstand, boosheid, onbegrip… in groepen? En hoe organiseer je zo’n inspraak- en/of cocreatiemomenten dan concreet? Domo de refontiro heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van participatieve processen bij kleine én grote groepen. Of het nu werknemers, leerlingen, leerkrachten, klanten van organisaties of andere stakeholders zijn. We gaan met behulp van gepaste methodieken en vanuit een transparante communicatie met hen in interactie in hoorzittingen, cocreatiesessies, activerende workshops… We komen te weten wat de betrokkenen beroert, wat hen kopzorgen geeft, waar ze van dromen… Met die onderbouwde input kunt u dan aan de slag in uw organisatie. En u zult merken: dialoog loont op termijn! 

Benieuwd naar wij voor uw organisatie kunnen betekenen hierbij? Kijk op onze websites of – specifiek voor schoolorganisaties - onze onderwijswebsite. Nog vragen?

Contacteer Ons

Telefoon
+32 14 43 95 05
Adres
Molenstraat 31
2300 Turnhout
Alle velden zijn verplicht
Wij nemen het beschermen en respecteren van uw privacy ernstig. We gebruiken uw persoonlijke informatie om uw account te beheren en u updates te sturen over de inhoud die u heeft gedownload.
Indien u ervoor gekozen heeft onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen, danken wij u alvast van harte. Uiteraard kan u zich te allen tijde opnieuw afmelden.
Voor meer informatie over hoe wij uw privacy willen beschermen en respecteren, kunt u ons Privacybeleid raadplegen.
Door u gegevens in te geven gaat u akkoord met bovenstaand privacybeleid.