Nostalgie toegestaan!

Ingediend door admin op

U kent het wel … u organiseert een workshop om in co-creatie krachtige ideeën te bepalen voor de toekomst van uw organisatie en één of meerdere participanten blijft maar ‘hangen’ in tradities.  ‘Vroeger was dat veel beter, toen was dat nog mogelijk, … ‘ : reacties van de nostalgici.     Facilitators en mede-participanten hebben nogal snel de neiging om deze reacties af te doen als ‘ja, maar dat was vroeger en nu is dat niet meer want de wereld is spectaculair veranderd, kan je aub meedenken met ons vanuit een toekomstperspectief?’.

Bij domo de refontiro nemen we graag traditie en nostalgie ernstig.   Vaak ontdekken we erg waardevolle elementen in goed doordachte fenomenen uit het verleden.   Tradities herbergen vaak een sterke rijkdom.   Maar hoe ga je daar mee om in co-creatieprocessen met de focus op de toekomst?   Eén van de methodieken die we daarvoor gebruiken is ‘waarderend onderzoek’.   Appreciative inquiry is een fantastische methodiek - oorspronkelijk ontwikkeld werd door Cooperrider e.a. aan Case Western Reserve University – die vanuit een waarderend perspectief onderzoekend vertrekt vanuit wat vandaag of in het verleden al goed loopt of liep om te landen bij een concreet uitgetekende wenselijke toekomst.   Ook in andere methodieken willen we gevoelens van nostalgie naar boven halen om via de correcte vragen waardevolle paradigma’s te achterhalen voor de toekomst.

Deze week stond ik in de file en zag naast me een iconische buschauffeur van rond de 60 jaar : keurig wit hemd, blauwe das, zwarte zonnebril en bakkebaarden.  Dat riep heel wat momenten uit m’n kindertijd op, pure nostalgie!   Welke nostalgische momenten had jij de voorbije week?   En ga eens op zoek naar de waardevolle tradities in jouw organisatie, kan je ze benoemen? 

Contacteer Ons

Telefoon
+32 14 43 95 05
Adres
Molenstraat 31
2300 Turnhout
Alle velden zijn verplicht
Wij nemen het beschermen en respecteren van uw privacy ernstig. We gebruiken uw persoonlijke informatie om uw account te beheren en u updates te sturen over de inhoud die u heeft gedownload.
Indien u ervoor gekozen heeft onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen, danken wij u alvast van harte. Uiteraard kan u zich te allen tijde opnieuw afmelden.
Voor meer informatie over hoe wij uw privacy willen beschermen en respecteren, kunt u ons Privacybeleid raadplegen.
Door u gegevens in te geven gaat u akkoord met bovenstaand privacybeleid.