Masterstudente grijpt leerkans bij ‘domo de refontiro’

Ingediend door YVES op

Lindeke Margo Cloots onderzoekt mogelijke scenario’s voor employer branding in secundaire scholen …

Waar gaat jouw masterthesis over?’ Een vraag die mij veel gesteld werd de laatste weken. In september kreeg ik vanuit de Universiteit van Antwerpen, en meer specifiek de faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie, een lijst met onderwerpen toegestuurd. Meteen viel mijn oog als studente Organisatie en Management op een onderwerp betreffende onderwijseconomie. Een enorm actueel, uiterst belangrijk en relevant onderwerp vandaag de dag. Over het lerarentekort wordt meer dan eens geschreven en gesproken in zowel wetenschappelijke outlets, alsook in de populaire media. Daarnaast ben ik ook enorm geïnteresseerd in de sector. Zo gaf ik vorig semester als vrijwilliger bijles onder het project ‘tutoraat’ van het Departement Universiteit & Samenleving, Team Diversiteit en Inclusie. Ik vond het enorm fijn om met de leerlingen van het vijfde middelbaar samen te komen en na te gaan waarmee zij moeilijkheden hadden en ze op deze manier verder te helpen. Ik hoop ook dit semester weer te kunnen deelnemen aan dit project.

Voor mijn masterthesis zou ik graag onder de bedrijfsbegeleiding van Pieter Sprangers en de begeleiding van mijn promotor Elke Godden onderzoek doen naar employer branding binnen secundaire scholen. Het bedrijf Randstad (houdt zich bezig met uitzendwerk en HR-diensten) beschrijft employer branding, ook wel een goed werkgeversmerk genoemd, als datgene dat het bedrijf (of de secundaire school in dit geval) als werkgever interessant en onderscheidend maakt. Op deze manier worden meteen de juiste werknemers aangetrokken, alsook de huidige werknemers behouden (Randstad, z.d.). Specifiek wil ik de secundaire scholen onder de loep nemen omdat het tekort in de secundaire scholen namelijk aanzienlijk groter is dan in bijvoorbeeld het kleuter- of lager onderwijs of het buitengewoon onderwijs. In vergelijking met juli 2022 raken er in het secundair onderwijs 37% meer plaatsen niet ingevuld (VDAB, 2023). Het eindresultaat zal een masterthesis zijn waarin dit onderwerp behandeld wordt om hopelijk op die manier praktisch advies te kunnen voorzien om mee iets aan deze problematiek te kunnen doen.

Ik kijk er alvast enorm naar uit!
Lindeke Margo Cloots

---

Oproep! Indien u een leerkracht bent of een leerkracht kent die aangetrokken werd door de employer branding van de school waarin men lesgeeft, mag u mij steeds contacteren op het e-mail adres: lindeke.cloots@student.uantwerpen.be om hier verder op in te gaan tijdens een diepte-interview. Uiteraard worden alle gegevens anoniem verwerkt

Contacteer Ons

Telefoon
+32 14 43 95 05
Adres
Molenstraat 31
2300 Turnhout
Alle velden zijn verplicht
Wij nemen het beschermen en respecteren van uw privacy ernstig. We gebruiken uw persoonlijke informatie om uw account te beheren en u updates te sturen over de inhoud die u heeft gedownload.
Indien u ervoor gekozen heeft onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen, danken wij u alvast van harte. Uiteraard kan u zich te allen tijde opnieuw afmelden.
Voor meer informatie over hoe wij uw privacy willen beschermen en respecteren, kunt u ons Privacybeleid raadplegen.
Door u gegevens in te geven gaat u akkoord met bovenstaand privacybeleid.