Hoe staat het vandaag met de Europese Tech Scene?

Ingediend door YVES op

Hoe staat Europa ervoor als het op technologische ontwikkelingen aankomt? Naar jaarlijkse gewoonte doorworstelde onze hoofd-onderwijsdesigner Pieter Sprangers voor u de meest recente versie van het onderzoeksdocument ‘The State of the European Tech2021’. M

  • European state of tech

Voor het zevende jaar op rij publiceerde Atomico i.s.m. Slush ‘The State of European Tech’.   Dit onderzoeksdocument geeft een scherp inzicht in de Europese ‘technology scene’.

Europa heeft ondertussen een stevige positie ingenomen in de wereldwijde Tech Scene.

De totale investering bereikte in 2021 een nieuwe recordhoogte van 100 miljard dollar. Investeren in Europa is aantrekkelijker en dynamischer dan ooit. Binnen Europa blijven nog heel wat geografische verschillen in maturiteit van tech-ontwikkeling bestaan. De Europese tech scene is een broeiplaats geworden voor een grote diversiteit aan tech-disciplines.  Het tech-ecosysteem is zich bewust van de noodzaak om diversiteit en inclusie te verbeteren, maar op dat vlak is er nog veel werk aan de winkel.

Funding, talent-acquisitie en beleidsontwikkeling zijn de drie kritieke componenten waar de volgende jaren in Europa nog groeimarge zit, niet in het minst door een verder doorgedreven samenwerking tussen private en publieke actoren.

Namen van succesvolle tech-ondernemingen die op de radar komen als ‘grote jongens’ zijn Spotify (Zweden), Klarna (Zweden), ASML (Nederland) en Skype (Estland). De vijf grootste hubs op basis van het totaal geïnvesteerd kapitaal zijn Londen, Berlijn, Stockholm, München en Parijs. Estland behoudt zijn plaats als meest ondernemend land in Europa.

Het belang van een positieve impact op de planeet neemt ondertussen toe. Een nieuwe generatie van ondernemers plaatst sociale en klimaatimpact in de kern van hun missie. Het is erg bemoedigend vast te stellen dat de laatste vijf jaar meer dan 31 miljard dollar geïnvesteerd werd in waarden- en maatschappelijk gedreven tech-ondernemingen. Maar ondanks het fantastische nieuws dat investeringen vlot binnenstroomden in ondernemingen die werk maken van betaalbare en groene energie, zijn er heel wat ‘sustainable devolopment goals’ die zwaar ondervertegenwoordigd zijn en waar nauwelijks in geïnvesteerd wordt: ‘life below water’ en ‘quality education’ ontvangen bijvoorbeeld maar 1/100 van de investeringscapaciteit van groene energie.

BlackRock CEO and Chairman Larry Fink recently stated: “It is my belief that the

next 1,000 unicorns won’t be a search engine, won’t be a media company. They’ll be

businesses developing green hydrogen, green agriculture, green steel and green

cement.”

Naast deze ‘goed-nieuws-boodschappen’ kunnen we echter ook kritische kanttekeningen plaatsen. Allereerst hebben we nood aan ondernemingen die opgebouwd worden door oprichters die de volle breedte van de menselijke heterogeniteit weerspiegelen. Niet in het minst omdat mensen problemen oplossen die ze ook zelf ervaren. Ondanks evidence dat diverse teams betere resultaten behalen, is 91% van alle kapitaal in 2021 opgehaald door ‘volledig mannelijk samengestelde oprichtersteams’. Op dat vlak zien we nauwelijks enige vooruitgang de afgelopen 7 jaren.  En ook al genereert technologie onmiskenbare voordelen, toch kan het ook een negatieve impact hebben. Desinformatie - deepfakes inbegrepen – is duidelijk een groeiend fenomeen, zeker nu technologie hoe langer hoe onmisbaar wordt. Dit speelt hoe langer hoe meer ook op Europees niveau, waar er een steeds sterker debat groeit over dit thema en dit ondermeer in de schoot van de ‘Digital Services Act’.

Domo de refontiro heeft over de jaren een unieke expertise opgebouwd met betrekking tot één specifieke tech-dimensie namelijk EDTECH (education technology). EdTech mag dan wel het kleine broertje zijn binnen de technology scene, voor scholen vandaag is ze meer dan ooit relevant: leren oordeelkundig ondersteunen met technologie leidt tot een hogere onderwijskwaliteit, meer leerplezier en betere jobs voor onderwijsprofessionals.

EdTech manifesteert zich in vele gedaantes: van upskilling, taalonderwijs, XR, geluid, tutoring, huiswerkbegeleiding, schoolmanagement systemen, stages, STEM, coding, digitale leeromgevingen, assessment, tot MOOCS. Contacteer ons gerust als u verder met ons in wil gaan dialoog over de mogelijkheden van EdTech binnen jouw schoolcontext.

Contacteer Ons

Telefoon
+32 14 43 95 05
Adres
Molenstraat 31
2300 Turnhout
Alle velden zijn verplicht
Wij nemen het beschermen en respecteren van uw privacy ernstig. We gebruiken uw persoonlijke informatie om uw account te beheren en u updates te sturen over de inhoud die u heeft gedownload.
Indien u ervoor gekozen heeft onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen, danken wij u alvast van harte. Uiteraard kan u zich te allen tijde opnieuw afmelden.
Voor meer informatie over hoe wij uw privacy willen beschermen en respecteren, kunt u ons Privacybeleid raadplegen.
Door u gegevens in te geven gaat u akkoord met bovenstaand privacybeleid.