Hoe staat het vandaag met de Europese Tech Scene?

Ingediend door YVES op

Hoe staat Europa ervoor als het op technologische ontwikkelingen aankomt? Het wordt stilaan een jaarlijkse gewoonte : onze hoofd-onderwijsdesigner Pieter Sprangers doorworstelde voor u de meest recente versie van het onderzoeksdocument ‘The State of the European Tech2020’.

Voor het zesde jaar op rij publiceerde Atomico i.s.m. Slush & Orrick ‘The State of European Tech’.   Dit onderzoeksdocument geeft een scherp inzicht in de Europese ‘technology scene’.

Europa staat er ondertussen écht binnen de wereldwijde Tech Scene.

De totale investering zal in 2020 naar verwachting een recordhoogte van 41 miljard dollar bereiken, dankzij een toename van 100-250 miljoen dollar "megarounds". Vergeten we daarbij vooral niet hoe ver we in slechts vijf jaar zijn geëvolueerd in Europa.

Achter deze ‘goed-nieuws-boodschap’ zitten echter ook duizenden individuele verhalen van ondernemers met tegenspoed en veerkracht. Veel oprichters hadden dit jaar immers af te rekenen met een zware dobber. Bijna de helft van diegenen die op het Atomico-onderzoek hebben gereageerd, vertelden dat ze het moeilijker vonden om financiering te krijgen, naast de uitdagingen van het voortdurend wendbaar zijn in hun productontwikkeling en de dalende verkoop. Uit het jaarlijks onderzoek bij tech-ondernemers blijkt bovendien hun welbevinden één van de grootste uitdagingen.

Toch zijn veel Europese bedrijven snel blijven schalen.  Zo vestigde in november Hopin – het techbedrijf voor online events -  het record voor Europa's snelste bedrijf ooit dat een miljard dollar waard was: reeds 17 maanden na de oprichting. Spotify en Adyen hebben de 50 miljard dollar kaap bereikt. Institutionele investeerders uit Europa en de rest van de wereld hebben drie keer zoveel geld in de Europese technologie-industrie gestoken dan vijf jaar geleden. Naarmate ons Europese tech-ecosysteem volwassener wordt, neemt het aandeel van risicokapitaalfinanciering door overheidsinstellingen duidelijk af.

Toch zijn er ook duidelijke werkpunten voor de Europese Tech Scene .

We kondigden het vorig jaar ook al aan en helaas is er weinig beterschap op dat vlak te melden : er moeten dringend stappen gezet worden in de richting van meer diversiteit en inclusie in de Europese technologie.Ondervertegenwoordigde (voornamelijk zwarte en vrouwelijke) oprichters hebben het dit jaar nog moeilijker gevonden om kapitaal aan te trekken dan hun collega's.

Deze ongelijkheid sluit talent en ideeën uit.

Verder ligt er nog een enorme kans in het verschiet als de starters van Europa het voortouw kunnen nemen in de strijd tegen een van de grootste problemen in de wereld: de klimaatverandering. De investeringen in Europa's klimaatgerichte start-ups zijn de afgelopen vijf jaar cumulatief gestegen tot meer dan 11 miljard dollar. De uitgebreide Green Deal van de Europese Commissie is een belangrijk aandachtspunt voor de beleidsmakers in 2020 en kan een belangrijke katalysator zijn voor verdere investeringen op dit gebied.  Zoals u weet hebben we bij ‘domo de refontiro’ een niche-expertise ontwikkeld met betrekking tot EdTech (education technology) en op dat vlak kunnen we een opmerkelijke link melden tussen SDG's (sustainable development goals), education en investeren in Europese Tech bedrijven. Immers :  'Sustainable development goal 4 - quality education - ensure inclusive and equitable quality education and promote lifelong learning opportunities for all' bengelt helemaal onderaan het lijstje van kapitaal dat geïnvesteerd werd in 2020 in 'purpose-driven tech companies'. Populairste SDG-goal is climate action.  Er is dus nog veel werk aan de winkel in de ontwikkeling van de Europese EdTech scene om kwaliteitsvoller en wervender onderwijs mogelijk te maken en leraren te ondersteunen met technologie in hun onderwijskundige kernopdracht.

Om haar potentieel als motor van economische groei te realiseren, heeft de Europese Tech scene verder ondersteunende regelgeving en overheidsmaatregelen nodig. De regeringen hebben snel gereageerd om starters te ondersteunen in het kielzog van COVID-19, waarbij zij 11 miljard dollar aan noodhulpfondsen in heel Europa hebben geïnjecteerd, hoewel het effect van deze investering nog niet duidelijk is. Er ontstaan positieve beleidsinitiatieven, maar toch is slechts 20% van de oprichters en investeerders van mening dat de bezorgdheid van start-ups en schaalvergrotingen door de Europese beleidsmakers wordt gehoord.

Verder nog enkele opmerkelijke feiten op een rijtje :

- Terwijl het Verenigd Koninkrijk voorop loopt, groeien de technische hubs in heel Europa in een snel tempo;

- Zweden, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Finland investeren het meeste ‘per capita’ in tech-bedrijven, België is afwezig binnen de top 10;

- Londen, Parijs, Stockholm, Berlijn, München, Amsterdam zijn de grote tech hubs in Europa;

- Fintech en Industry software zijn de grote industrieën binnen de tech scene, Edtech is een (heel) klein broertje.  Maar in Azië en VS is Edtech booming;

- Investeringen in Edtech namen het afgelopen jaar (tov 2019) met 58% af.   ‘Kinderen’, ‘sport’, ‘telecom’ en ‘muziek’ zijn de grote stijgers;

- Een belangrijke reden om optimistisch te zijn over het opbouwen van een meer divers en inclusief Europees technologie-ecosysteem is het groeiende aantal initiatieven dat direct werkt aan het bereiken van dit doel, zoals de top 25 organisaties en initiatieven die Sifted dit jaar heeft geïdentificeerd.  Het gaat dan om bijvoorbeeld 10x10, 23 code street, czechitas, female founders, fundright, girls in tech, Portugese woman in tech, woman in tech DK, …;

Wij kunnen u oordeelkundig ondersteunen met betrekking tot digitale transformatie voor uw organisatie en met betrekking tot de niche van education technology : als curator voor kwaliteitsvolle EdTech, als ondersteuner om teacher teams mee te nemen in een digitale transformatie, als opleider voor kwaliteitsvolle digitale didactiek en EdTech, … Contacteer ons hier voor meer info!

Contacteer Ons

Telefoon
+32 14 43 95 05
Adres
Molenstraat 31
2300 Turnhout
Alle velden zijn verplicht
Wij nemen het beschermen en respecteren van uw privacy ernstig. We gebruiken uw persoonlijke informatie om uw account te beheren en u updates te sturen over de inhoud die u heeft gedownload.
Indien u ervoor gekozen heeft onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen, danken wij u alvast van harte. Uiteraard kan u zich te allen tijde opnieuw afmelden.
Voor meer informatie over hoe wij uw privacy willen beschermen en respecteren, kunt u ons Privacybeleid raadplegen.
Door u gegevens in te geven gaat u akkoord met bovenstaand privacybeleid.