Waarom zelfzorg een essentiële leiderschapsvaardigheid is?

Submitted by dylan on di, 10/31/2017 - 09:51

Als leidinggevende gaat de zorg vaak naar de anderen: je medewerkers. Maar hoe ga je om met al die verwachtingen van je collega’s en mogelijke weerstanden zonder jezelf te verliezen?

Leiders zijn ambitieus, gedreven en leven aan een hoog tempo.

Vele leiders hebben bovendien geleerd nooit tevreden te zijn met zichzelf en streven naar perfectie. Goed is niet goed genoeg. We beseffen dat we vriendelijk moeten zijn voor anderen, maar zijn we wel vriendelijk voor onszelf? Veroordelen we onszelf niet te hard en te vaak?

Stephen Covey geeft je heel wat inzichten rond zelfzorg mee in zijn boek ‘de zeven eigenschappen van effectief leiderschap’. Hij spreekt over ‘houd de zaag scherp’ waarin hij een lans breekt om bewust te investeren in zelfzorg door vier dimensies te ontwikkelen : de fysieke,  geestelijke, spirituele en sociale. De fysieke dimensie betekent dat je aandacht hebt voor bv. gezonde voeding, stress management en beweging. Sociaal betekent dat je je dienstbaar opstelt, je empathie toont en op zoek gaat naar synergiën. Spiritueel ontwikkel je je bijvoorbeeld door een duidelijke set van waarden te bepalen voor jezelf en door te mediteren. Geestelijk kan je je ontwikkelen door ondermeer te onderzoeken, te lezen, te plannen en te visualiseren. Covey ziet ‘houd de zaag scherp’ als een voortdurend proces van vernieuwing van deze vier dimensies; het is als het ware een voortdurende overwinning op onszelf.

Wanneer het bijvoorbeeld op gezonde voeding, beweging en meditatie aankomt, hoe dikwijls compromitteer je jezelf dan als leider?

Heel wat valkuilen kunnen dus energie weghalen bij ons als leidinggevenden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het ‘problem-fixer-zijn’. Medewerkers beschouwen leidinggevenden vaak als ‘problem-fixers’: je brengt een probleem aan bij je leidinggevende en daar houdt de verantwoordelijkheid van de medewerker op. Via feedforward-technieken kan je dit ombuigen en je medewerkers coachen om scenario’s te mappen en met een probleem naar jou te komen tezamen met enkele doordachte oplossingsscenario’s. Als leidinggevende stimuleer je je medewerkers op die manier om samen verantwoordelijkheid op te nemen en te co-creëren.

En wat dacht je van deze tips om je zelfzorg actief in handen te nemen:

 • Vind je het design van je werkomgeving aantrekkelijk?   Toparchitect Norman Foster formuleert het op deze manier : ‘een werkplek moet over lifestyle gaan, niet over werk.’
 • Onderhoud je je auto wel en werkt alles naar behoren?
 • Slaap je 6 tot 8 uur per dag?
 • Eet je dagelijks verse gezonde voeding?
 • Beweeg je meermaals per week tijdens een sport-activiteit?
 • Lach je meermaals per dag?
 • Sluit je je dag bewust af met een korte meditatie over wat de dag je aan moois gebracht heeft?
 • Investeer je regelmatig in minstens twee vriendschappen?
 • Sta je af en toe stil bij de ‘waarom-vraag’ : wat is de diepere zin van wat ik doe?
 • Heb je genoeg spaargeld om een noodgeval op te vangen?
 • Heb je mensen in je naaste omgeving die je uitdagen en interesse tonen in je dromen?
 • Heb je conflicten opgelost en besproken zodat je niemand hoeft te vermijden?
 • Heb je een persoonlijke missie voor jezelf op papier gezet?
 • Ben je integer, authentiek en eerlijk?
 • Nemen we verantwoordelijkheid op om onze fouten te corrigeren?   Dr. Kristin Neff benoemt dit als ‘self-compassion’. 

Eleanor Roosevelt legde via de volgende quote mooi de relatie tussen leiderschap en zelfzorg: “Do what you feel in your heart to be right-for you’ll be criticized anyway.”

Bij domo de refontiro hebben we een jarenlange ervaring opgebouwd in het ondersteunen van leiders in hun zelfzorg. Dit kan via verschillende formules: van personal coaching, adventure-learning in Noord-Spanje of Zweden tot teamcoaching en intervisie van leidinggevenden. In elk van deze formules sta jij als leidinggevende centraal : bewust omgaan met zelfzorg om de zorg voor je medewerkers krachtiger op te kunnen nemen. We gaan graag met je in dialoog, contacteer ons!