Hoe pragmatisch benader je processen van strategische planning?

Ingediend door admin op

De aan Voltaire toegeschreven uitdrukking ‘le mieux est l’ennemi du bien’ zou wel eens erg toepasselijk kunnen zijn bij processen van strategische planning.  Heel wat organisaties geven het beste van zichzelf om via een proces van strategische planning te komen tot een wervend toekomstplan met strategische ontwikkelingslijnen. 

En vaak merken we dat medewerkers daarbij streven naar analyses op perfectieniveau.  Op zich een fantastisch uitgangspunt, maar de investering die gedaan wordt om als het ware één procent verbetering te boeken in de analyses, is vaak disproportioneel aan het vooropgestelde objectief: namelijk in co-creatie komen tot wervende strategische ontwikkelingslijnen voor de organisatie.

Een gezonde vorm van ‘contentement’ is noodzakelijk vermits er limieten zijn aan onze menselijke, financiële en intellectuele middelen.  

We doen dan ook een oproep voor een pragmatische benadering van processen van strategische planning.  Dat betekent concreet dat we vaak op zoek gaan naar ‘second-best’ oplossingen.  De meeste methodieken die we gebruiken in functie van strategievorming zijn denkkaders die ons aanzetten om met een grote mate van betrokkenheid van interne en externe stakeholders wervend en vol positieve energie te komen tot gezamenlijk gedragen ontwikkelingslijnen.   Wanneer dan bijvoorbeeld bij een DESTEP-analyse één van de dimensies minder gedocumenteerd en uitgewerkt is, ondanks alle geleverde inspanningen, dan focussen we ons op de verzamelde data binnen de andere dimensies.  Het einddoel is immers om met de volledige organisatie al tijdens het proces van strategische planning in transitie te gaan en vorm te geven aan een wenselijke fantastische toekomst!

Bij ‘domo de refontiro’ zijn we gespecialiseerd in de ontwikkeling van specifieke methodieken die gebruikt kunnen worden in alle fasen van strategische planningsprocessen.  Onze innovatieve methodieken zijn zó vormgegeven dat ze co-creatie, zelfsturing, activering, onderzoek, experiment en zintuiglijke gewaarwording mogelijk maken.  We vertrekken bij deze ontwikkeling vanuit onderzoeksinzichten om vervolgens de methodieken zo te “designen” dat ze tegemoetkomen aan de effectieve behoefte om met groepen mensen in een collaboratieve setting een fantastische toekomst voor de organisatie uit te tekenen.    Naast de voortdurende ontwikkeling van nieuwe methodieken, staan we eveneens garant voor een doelgerichte en enthousiaste procesbegeleiding.

We streven dus naar perfecte processen enerzijds, maar durven anderzijds te kiezen voor een pragmatische benadering.  Picasso benoemde het als volgt: ‘Une peinture n’est jamais finie. Mais un jour, on décide de l’arrêter.’

Contacteer Ons

Telefoon
+32 14 43 95 05
Adres
Molenstraat 31
2300 Turnhout
Alle velden zijn verplicht
Wij nemen het beschermen en respecteren van uw privacy ernstig. We gebruiken uw persoonlijke informatie om uw account te beheren en u updates te sturen over de inhoud die u heeft gedownload.
Indien u ervoor gekozen heeft onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen, danken wij u alvast van harte. Uiteraard kan u zich te allen tijde opnieuw afmelden.
Voor meer informatie over hoe wij uw privacy willen beschermen en respecteren, kunt u ons Privacybeleid raadplegen.
Door u gegevens in te geven gaat u akkoord met bovenstaand privacybeleid.