CVO Isbo innoveert onderwijskundig met ‘opleidingscrafting’

Ingediend door christel op

Leerkrachtenteams concretiseren het nieuwe didactisch concept ‘opleidingscrafting’ binnen hun vakgebied.

Centrum Voor Volwassenenonderwijs Isbo innoveert onderwijskundig. Tijdens de pedagogische studiedag aan het begin van dit schooljaar co-creërden leerkrachtenteams over het nieuwe didactisch concept ‘opleidingscrafting’.

De leerkrachten gingen in dialoog over een aantal prangende vragen:
• Hoe kunnen we cursisten meer betrekken in ons leerproces?
• Hoe kunnen we onze cursisten meer inspraak geven over de opleiding of module die ze volgen?
• Hoe kunnen we onze cursisten voorbereiden om na te denken over hun leerproces en hun meta-cognitieve reflectie stimuleren?
• Hoe kunnen we ons nieuwe didactisch concept ‘opleidingscrafting’ concretiseren in onze lespraktijk?

“Innovatief denken, een goede voorbereiding en positieve energie die aanstekelijk werkt op onze personeelsleden: een perfecte mix om tot nieuwe ideeën te komen!”

Inge Godu, directeur CVO ISBO

  • opleidingscrafting; didactische concepten; onderwijsdesign

Wat is opleidingscrafting?

Via opleidingscrafting geven cursisten in co-creatie met onderwijsprofessionals én andere stakeholders vorm aan hun specifieke leerbehoeften. Door deze co-creatieve vormgeving sluit het leertraject beter aan bij hun persoonlijke behoeften, sterktes en passies. Opleidingscrafting verhoogt de leermotivatie omwille van de uitdagingen en de toegenomen autonomie voor onze cursisten. Onderwijsprofessionals bieden een actieve steun in de vormgeving van het leerproces. Opleidingscrafting sluit mooi aan bij de manier waarop volwassenen leren: de volwassen leerder staat centraal in alle leerprocessen. Opleidingscrafting verhoogt engagement in het leerproces, voldoening over het leren en veerkracht. (domo de refontiro, 2016)

 

Opleidingscrafting vs. Differentiatie

Differentiatie ligt grotendeels in handen van de onderwijsprofessional en speelt zich af op vlak van leerinhouden en didactische aanpak. De inspraak van cursisten in dit proces is doorgaans beperkt. Opleidingscrafting daarentegen is een co-creatief groepsproces, waarbij cursisten in meer of mindere mate inspraak kunnen krijgen in de leerinhouden, werkvormen, evaluatievormen, leeromgeving, de organisatie van het leren…

 

Onderwijskundige innovatie

CVO Isbo vroeg het team van domo de refontiro en de pedagogisch begeleiding van VOCVO om hen te ondersteunen in hun ambitie om onderwijskundig te innoveren. Via ondermeer technieken van design thinking detecteerden we fricties die cursisten ervaren en die een minder prettige invloed hebben op hun leerervaring.  Zo willen cursisten graag mee co-creëren over bepaalde dimensies van het leerproces.  Concreet gaat het dan bijvoorbeeld over lesthema’s, evaluatievormen, cursusmateriaal en werkvormen. We onderzochten, ontwikkelden, prototypten en gingen in dialoog met cursisten en leerkrachten. Opleidingscrafting is een volledig nieuw en onderbouwd onderwijskundig concept voor volwassenenonderwijs dat ook de Vlaamse ambitie om levenslang leren meer te ontwikkelen ondersteunt.

 

En jij?

Hoe kan jij opleidingscrafting vertalen naar de lescontext? Welke dimensies van jouw lesorganisatie kan jij loslaten? Hoe zorg jij dat cursisten zich betrokken voelen bij hun leerproces? Hoe ga je hierover in dialoog met jouw cursisten? Hoe bereid jij je cursisten voor om levenslang te leren? We begeleiden je graag om oordeelkundig onderwijskundig te innoveren.  Domo de refontiro heeft een jarenlange aantoonbare expertise, contacteer ons.

 

 

“Wij zijn onderwijsdesigners!”

Contacteer Ons

Telefoon
+32 14 43 95 05
Adres
Molenstraat 31
2300 Turnhout
Alle velden zijn verplicht
Wij nemen het beschermen en respecteren van uw privacy ernstig. We gebruiken uw persoonlijke informatie om uw account te beheren en u updates te sturen over de inhoud die u heeft gedownload.
Indien u ervoor gekozen heeft onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen, danken wij u alvast van harte. Uiteraard kan u zich te allen tijde opnieuw afmelden.
Voor meer informatie over hoe wij uw privacy willen beschermen en respecteren, kunt u ons Privacybeleid raadplegen.
Door u gegevens in te geven gaat u akkoord met bovenstaand privacybeleid.